2 + 2 = na, mennyi legyen?

Sokszor kapom meg ismerőseimtől, hogy túl jóhiszemű vagyok és naív. Idealista. Igazat megvallva nem tudom, hogy ez – így közel a 60 évhez – jó, vagy rossz tulajdonság. Ami viszont biztos, hogy néha belefutok pofonokba, mint például ezen a szép téli napon is.

Városunkban december 14-én rendkívüli képviselő-testületi ülés volt, melyet a pénzügyi és városfejlesztési bizottság ülése előzött meg. Áttekintve a napirendi pontokat, rögtön felkeltette a figyelmemet a Forrás utcában épülő bölcsőde, óvoda és konyha építésének műszaki ellenőrzésére kiírandó pályázat. Belenézve az előkészítő anyagba – véleményem szerint – hiányos részinformációt és téves számolást tartalmazó, a városnak közvetve anyagi kárt megalapozó előterjesztést találtam. Az anyagban nem szerepelt a kérdéses beruházás értéke. A korábbi 219/2023 (IX. 28.) határozat szerint ez 3,274 M Ft. A tegnapi előterjesztés szerint ennek a 2,3-2,5 %-a 107 M Ft. Ez egy teljesen egyértelmű hibás számítás.  (A 3,274 M Ft 2,5%-a kerekítve mindössze 82 M Ft lenne.) Ezzel talán még nem is lett volna baj, hiszen aki dolgozik, az hibázhat, és különben is ez „csak” egy tervezet. Gondoltam.

Magam is rendelkezem műszaki ellenőri jogosultsággal és munkám révén napi szinten vagyok kapcsolatban nagytudású és nagytekintélyű műszaki ellenőrökkel. A bizottsági ülések nyilvánosak és a napirendhez hozzászólási lehetőséget kapnak az érdeklődők. Összeszedve a napirendhez tartozó, és az állításaimat dokumentáló anyagokat (az önkormányzat honlapján megtalálhatók), elmentem a bizottsági ülésre, ott a szabályoknak megfelelően szót is kaptam. Hozzászólásom első felében megkérdeztem, hogy milyen információk és milyen módon számolva írták a döntéselőkészítő anyagba a 2,3 %-ot és a 107 MFt-ot. Kérdésemre a jegyző próbált válaszolni. Nem részletezem, de számomra nem volt meggyőző, a jegyző válasza a kérdéses előkészítő anyag tartalmával nem egyezett meg. Ezt követően felhívtam a képviselők figyelmét az ellentmondásokra és a számolási hibára. Elmondtam, hogy a teljes műszaki ellenőrzés díja az 1-10 milliárd Ft-os beruházásoknál az építőipari gyakorlat szerint 1-1,5%, ami nagyjából a most „lekötött” összeg fele, közelítőleg 50 millió forint elköltése indokolatlan, mivel a döntést megalapozó előterjesztés számítási és tartalmi hibás, annak alapján felelős döntést nem lehet hozni. Észrevételeimre SENKI nem reagált, a határozattervezetet másodperceken belül megszavazták.

Igazából nem az szomorít el leginkább, hogy megszavazták amit eléjük tettek, hanem az, hogy a jelenlévő öt képviselő és bizottsági tag közül egy sem volt, aki csak egy pillanatra is elgondolkodott volna azon amit elmondtam. Igaz, hogy a döntéssel még nem érte anyagi hátrány a városunkat, hiszen ezt az összeget egyenlőre „csak” zárolják a költségvetésben az adott célra, a nyílt pályáztatás esetén a konkrét összeg esetleg kevesebb is lehet.

Ami engem meglepett a történetben, hogy a képviselők és bizottsági tagok akkor is megszavaznak egy döntést, ha az egyértelműen rosszul, hiányosan, matematikailag elszámolva kerül eléjük, és erre még fel is hívja valaki a figyelmüket.

Tisztelt érintett képviselők! Ez felelőtlen viselkedés! Igénytelenség a hivatal dolgozóival, önmagukkal, a választóikkal, és a város lakosságával szemben! Biztos, hogy ezt várja Önöktől BIATORBÁGY?