Választások után, beiktatás előtt

A Biatorbágyért Egyesület indult a 2024. június 9-i önkormányzati választáson – és megnyerte!

A választók döntésének köszönhetően, rendkívül magas részvétel mellett egy polgármesteri, és nyolc képviselői helyet szereztünk. Ezúton is köszönjük Biatorbágy lakosságának a bizalmat és azt a sok-sok szeretetet, amit kaptunk, és azóta is kapunk!

A felfokozott kampány után talán kicsit kevésbé volt látható a tevékenységünk, de ez csak a látszat: az elmúlt közel egy hónap is rengeteg munkával telt. A 2024. évi önkormányzati választás egy kicsit más volt, mint az eddigiek. A június 9-i választói döntést követően az új testület beiktatása csak október elején történik meg, addig a megválasztott polgármesternek és képviselőknek semmilyen jogkörük nincs. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyesületünk és a megválasztott képviselőink októberig nem csinálnak semmit. Röviden szeretném ismertetni az elmúlt egy hónap eseményeit, történéseit.

A választást követő napon megkezdtük plakátjaink eltávolítását, melyet négy napon belül teljesen be is fejeztünk. A választást követő hétvégén a piacon a „szokott módon” beszélgettünk az érdeklődőkkel, egy-egy képviselő fánkkal kínálva őket. Itt is köszönöm mégegyszer a készítőjének, egyesületünk tagjának, Mátyus Lacinak a rendkívül finom felajánlását! A piaci informális találkozókat szeptembertől szeretnénk havi szinten megtartani.

A következő hétvége a Biatorbágy Városünnep keretében telt. Itt közösségi sátorral jelentünk meg, amelyben a kihelyezett térképen sok biatorbágyi jelölte meg a kedvenc helyét a városban, és sok, a lakosságot érintő és érdeklő beszélgetés zajlott. Az ünnepen megválasztott polgármesterként röviden üdvözöltem a testvérvárosok küldöttségeit, és megköszöntem a választók bizalmát.

Június utolsó hétvégéjén képviseltettük magunkat testvértelepülésünk falunapján, a csallóközi Alistálon. A többi testvérvárosunkat is felkeressük a következő napokban, hetekben egy-egy kisebb delegációval, kapcsolódva a szokásos nyári látogatásokhoz.

A jelenlegi városvezetés lehetőséget biztosított a júniusi testületi ülés napirendjének és határozatainak a véleményezésére. Javaslatunk alapján egy téma további vizsgálat céljából lekerült a napirendről, valamint kérésünkre a Pátyi út közeljövőben felújítandó aszfaltja egy hangcsillapított minősítésű réteget kap, így a torbágyi patakpart zajszennyezése csökken. Javasoltuk továbbá a felmart aszfalt helyben (külterületen) történő újrahasznosítását is.

A nyilvános megjelenések mellett természetesen aktívan készülünk a város szolgálatára is. Összeállítottunk egy képzési tervet, amelynek keretében profi szakemberek segítségével, a legfontosabb témakörök (az önkormányzat működése, képviselői munka, önkormányzati törvény, kommunikáció, költségvetés, stb.) alapos megismerésével készülhetünk új feladatainkra. Jelenleg az időpontegyeztetések történnek.

Újragondoltuk az önkormányzat szervezeti felépítését, különös tekintettel a választási ígéretünkre, az ellenőrzés, ellensúly képzésre. Tárgyalásokat kezdeményeztünk a képviselő-testületbe bekerült két párt, a Fidesz és a Mi Hazánk Mozgalom képviselőivel. Megkezdtük a Biatorbágyért Egyesület képviselőcsoportja, az Egyesület és a Biatorbágyért Klub egymáshoz való viszonyának, munkamegosztásának kidolgozását, egy új koncepció megalkotását. Összeállítottunk egy adatbázist a helybeli intézményekről és civil egyesületekről, amelyekkel a közeljövőben tervezünk bemutatkozó jellegű kapcsolatfelvételeket.

Végül talán a legfontosabb, ami terveink szerint végigkíséri az elkövetkező éveket: megkezdtük egy folyamatosan bővülő feladatlista összeállítását, melynek alapját a programunk, és más (pl. lakossági) jelzések, igények adják. Ezt tervezzük nyilvánosságra hozni, így tevékenységünk követhetővé, átláthatóvá válik.

Terveink szerint októberben egy felkészült, határozott elképzelésekkel és munkatervvel rendelkező csapat veszi át a döntéshozatal felelősségét.

Kocsis József