Az én Biatorbágyom: beszélgetés Lóth Gyulával

Mi motivált arra, hogy a Biatorbágyért Egyesületbe belépve közéleti szerepet vállalj? 

Tíz évnyi helyi politikai szereplés után nem indulok újra a választásokon, 2024 elején kiléptem a Szövetség Biatorbágyért Egyesületből (SZBE), mert nem tudtam azonosulni a lehetséges irányokkal, amit az elnökség megfogalmazott. 

Szeretnék kicsit a családomra és a magánéletemre koncentrálni, azonban fontos számomra, hogy a lehetőségeimhez képest a helyi ügyekben is részt vállaljak. Emilék megkerestek, és igent mondtam, segítek nekik, amiben tudok. Továbbra is hiszek abban, hogy a helyi ügyekben nincs helye az országos párt politikának. A Biatorbágyért Egyesület tagjai kizárólag a város érdekeit tartják szem előtt, személyük számomra garancia arra, hogy ez a jövőben is így marad. Évek óta nem láttam egyetlen helyi egyesületben sem az itt meglévő energiát, összetartást, közös gondolkodást és a célok világos megfogalmazását. Ez számomra is energiát ad, és tudom azt, hogy Biatorbágy előtt Velük (velünk) egy új esély nyílhat a továbblépésre.

Miért nem indulsz tíz évnyi képviselőség után a 2024-es választásokon?

Mint mondtam, ennek elsődlegesen családi és magánéleti okai vannak, és emiatt kevesebb időm jut a társadalmi feladatokra. Nem hiszem, hogy tisztességes lenne ennek tudatában választói felhatalmazást kérnem. Szerencsére a Biatorbágyért Egyesület várhatóan egy nagyon képzett, tettrekész és óriási energiákkal rendelkező tagunkat indítja el az 1-es választókörzetben, így a körzetnek minden esélye megvan arra, hogy egy nagyon jó képviselővel nézzen szembe a következő öt év kihívásaival.

Milyen ügyekkel foglalkoztál eddig?

2014 óta az SZBE tagjaként voltam a képviselő-testületben. 2014-ben listáról jutottam mandátumhoz, 2019-ben pedig már az 1-es választókerület egyéni képviselőjeként.

Az én javaslatomra adta be a képviselőcsoportunk a külterületek felzárkóztatásáról szóló normatív támogatási rendszert, amit természetesen a város vezetése elutasított, de védve a mundér becsületét, ehelyett találták ki a mai napig is működő összefogás építési pályázat külterületi támogatását. Így, ha csak áttételesen is, és nem a mi elveink alapján, de megvalósult a támogatás, amiből sokat fejlődhettek a területek.

Büszke vagyok arra is, hogy egyes döntéseket jobbá tudtam tenni, vagy esetleg még ha csak rövid időre is, de elnapolni vagy megakadályozni a véleményem szerint káros vagy megalapozatlan lépéseket.

A „napi” munka mellett talán a legismertebb ügyeim közé tartozik, hogy egyike voltam azoknak a képviselőknek, akik kikényszerítették egy helyi lakos javaslatára a városvezetésből az ideiglenes jégpálya telepítését, amit azóta a városvezetés már teljesen saját ötletének érez.

A legjelentősebb viszont (természetesen nem kisajátítva) a BuBa népszavazás volt, ahol először találkoztam azzal, hogy ha több civil egyesület és a polgárok egy része összefog egy konkrét helyi ügy érdekében, sikert tudnak elérni. Ehhez kellettek azok, akik elindították az aláírásgyűjtést, akik kielemezték a sok évnyi félretervezést, kellettünk mi (önkormányzati képviselők), hogy hivatalos népszavazás lehessen, kellett az akkori SZBE kampányokban szerzett tapasztalata, kellett a többi résztvevő egyesület lendülete és kellettek azok a civilek

(ötletekkel, munkával), akik közül most sokan itt vannak a Biatorbágyért Egyesület tagjai között.

Milyen ügyeket szeretnél felvállalni a Biatorbágyért Egyesület segítségével?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy segíteni szeretném az egyesület munkáját. Remélem, hogy hasznát veszik a tapasztalataimnak bármilyen kérdésben, amiben kikérik a véleményemet. 

Mit csinálnál másképp, mint a jelenlegi városvezetés? 

Jobban bevonnám az itt élőket a döntésekbe, nagyobb fókuszt helyeznék az átláthatóságra.

A városnak szüksége lenne egy átfogó és a szakterületeket (közlekedés, oktatás, kultúra stb.) is feldolgozó fejlődési koncepcióra, ami mentén évekig lehetne haladni, természetesen folyamatosan igazodva a változó környezethez, de a célokat nem módosítva – én ennek most a teljes hiányát látom, pályázatról pályázatra fejlesztünk, sokszor értelmetlen sorrendben és sajnos sok esetben kapkodva, túlárazva.

Szerinted hogyan lehetne élhetőbbé tenni Biatorbágyot?

Nagyobb odafigyeléssel, érzékenyebb hozzáállással, kizárólag a helyi érdekeket szem előtt tartva.

Miért szereted ezt a várost? 

Itt nőttek fel a gyermekeim, itt éltem le eddigi életem nagy részét. Szeretem, mert van benne potenciál, csak ki kellene használni.

Milyennek látnád szívesen Biatorbágyot tíz év múlva?

Élhetőbbnek! Jobb közlekedés, használható egészségügy, működő orvosi ügyelet, sikeres oktatás, zöld környezet, színes helyi programok. Nekem ennyi elég is lenne.

Mi a kedvenc helyed Biatorbágyon, és miért szereted?

Lehet, hogy ez a válasz sokaknak meglepő lesz, de a saját kertünk. Család, barátok és nyugalom.