Bemutatkozott a Biatorbágyért Egyesület

2023. november 30-án este megtartottuk a Biatorbágyért Egyesület bemutatkozó rendezvényét a Serházban, amelyet nagy örömünkre  nagy érdeklődés kísért. A közel 40 vendég között a közélet iránt érdeklődő biatorbágyi lakosok mellett megjelentek helyi politikusok, egyesületi vezetők, helyi és közösségi médiát meghatározó személyek is.

Bevezetőmben ismertettem az egyesület megalakításának időszerűségét, célját, tagjaink és segítőink sokszínűségét, meggyőződését és elkötelezettségét Biatorbágy visszafogott, tervezett, együttműködésen és felelősségvállaláson alapuló minőségi fejlesztése mellett.

Ezt követően bemutatkoztak a megjelent tagjaink. Néhány információt megosztottak magukról, majd beszéltek egyéni motivációjukról a közéletben való részvételre. Szinte kivétel nélkül hivatkoztak Biatorbágy szépségére, a város és lakóinak szeretetére. (Sajnos tagjaink közül többen munkahelyi elfoglaltság vagy betegség miatt nem tudtak eljönni.)

A beszélgetés az egyesület legfontosabb célkitűzéseinek ismertetésével folytatódott. Többek között olyan fontos témák kaptak helyet, mint a helyieket szolgáló városvezetés, a „megtelt város” élhetőbbé tététele, vagy épp a zöld és fenntartható Biatorbágy. Az időkeret és a témák sokasága inkább egy általános ismertetésre adott lehetőséget, néhány kulcselem kiemelésével, de – ahogy ezt a rendezvényen is jeleztük – elképzeléseinkről honlapunkon részletesebb leírás olvasható.

Az esemény második részében a megjelentek tették fel kérdéseiket, mondták el a véleményüket és javaslataikat az őket leginkább érdeklő témákban. Egyesületünk tagjai számos sokakat érintő, komoly és olykor nehéz kérdést kaptak, amelyekre igyekeztünk legjobb tudásunk és – amennyiben már van ilyen – közösen kialakított álláspontunk alapján válaszolni.

A felvetetések igen szerteágazó témákat érintettek. Szó esett többek között a helyi mezőgazdasági termelés és képzés (mintagazdaság) esetleges újjáélesztéséről, ezzel összefüggésben a helyi önellátás lehetőségeinek vizsgálatáról; a fenntartható élelmezés és általánosságban a fenntartható szemlélet egészen kiskortól való terjesztéséről, helyi intézményekben például. Érkezett felvetés a helyi egészségügyi ellátórendszer szükséges javításáról; a hidegebb időszakban a fedett (amatőr) sportolási lehetőségek szélesítéséről, egy esetleges helyi uszodáról. Számos kérdés és javaslat érkezett az idősebb (14-18 éves korú) gyerekek helyi időtöltési lehetőségeinek szélesítéséről, hatékony helyi tehetséggondozásról. Sokan érzik fontosnak a „régi és új lakók” integrációját, amelyet mi is kiemelt fontosságúnak gondolunk, és számos ötletünk is van ennek kezelésére.

Szintén feltűnően sokan szeretnék a helyi hivatalos kommunikáció gyökeres átalakítását, egyoldalú sikerpropaganda helyett párbeszédet, folyamatos és valódi egyeztetést – amellyel teljes mértékben egyetértünk, ez az egyik legfőbb alapelvünk. Van, aki ehhez valamilyen „ötletládát” indítana, de kaptunk javaslatot arra is, hogy egész programalkotó tevékenységünket próbáljuk meg valamilyen módon kinyitni a szélesebb közösség felé, társadalmasítva, közösségi tervezés keretében megvalósítani. Ez is olyan felvetés, amelyet teljesen magunkénak érzünk, erre mindenképp törekedni fogunk.

A teljesség igénye nélkül, felmerült még a Szarvasugrási közhasználatú terek rendezésének kérdése, az önkéntes tűzoltók állandó helyének megtalálása, egy helyi kormányablak felállításának szükségessége, a helyi rendőrség esetleges függetlenítése.

A felvetéseket és észrevételeket feljegyeztük, és igyekszünk mindegyikre választ találni és programunkba beépíteni, mindezeken folyamatosan dolgozunk.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel fejeződött be.

Szeretnénk megköszönni minden érdeklődőnek a részvételt, és a kérdésekben, hozzászólásokban érezhető nyitottságot, pozitív hozzáállást és segítő szándékot. Nagy örömünkre többen érdeklődtek a csatlakozási és támogatási lehetőségekről – az ilyen felajánlásokat örömmel fogadjuk!

Találkozzunk legközelebb!