Az én Biatorbágyom: beszélgetés Ulicza Mátéval

Mi motivált arra, hogy a Biatrobágyért Egyesületbe lépve közéleti szerepet vállalj?

2009 óta lakom Biatorbágyon, és 2014 óta foglalkozom a helyi ügyekkel. Számomra a biatorbágyi közszereplés nem újkeletű, az elmúlt tíz évben is vállaltam a véleményemet, nevemet azokban a témákban, amelyekben úgy éreztem, hogy ez számíthat, és amivel képviselhetem mások érdekeit és véleményét is. A Biatorbágyért Egyesület tagjainak egy részét korábbról, egy részét az egyesületből ismerem, és a belépésemkor is meggyőződésem volt, hogy ezek az emberek a városért, és nem önmagukért kívánnak dolgozni. Ez a hozzáállás serkentett arra, hogy tagként közéleti szerepet vállaljak a Biatorbágyért Egyesületben.

Milyen ügyekkel foglalkoztál eddig?

2019 óta Biatorbágy Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság tagjaként rengeteg üggyel foglalkoztam, és annál is több információt kaptam arról, hogyan is működik jelenleg városunk. Racionális szemmel álltam hozzá minden témához, és remélem, hogy hozzá tudtam járulni, hogy az embereket közelebb hozzam egymáshoz. Emellett próbáltam felelősebb, átláthatóbb vagyongazdálkodóvá tenni az önkormányzatunkat – sajnos kevés sikerrel.

Milyen ügyeket szeretnél felvállalni a Biatorbágyért Egyesület segítségével?

Szeretném, ha minden döntést megelőzhetne egy kidolgozott előkészítés a város életében, amelynek szélesebb körű ismertetése során egyetértésben fejlődhetne városunk. Sok esetben a történések után megy a város, és nem pedig az előre megtervezett úton. Ezen kívül szeretnék azon dolgozni, hogy több életet, vidámságot, sportot hozhassunk az itt lakók életébe!

Mit csinálnál másképp, mint a jelenlegi városvezetés?

Hosszú távon gondolkodnék, terveznék, hajtanék végre feladatokat, jobban figyelnék a meglévő értékeinkre a folyamatos bővülés helyett. 

Változtatnék az „urambátyám” gondolkodáson. 

Nagyobb beleszólást hagynék az itt lakóknak Biatorbágy jövőjének kialakításába. 

Folyamatosan informálnám, tájékoztatnám az itt élőket érthető, átlátható módon. 

Nem kapkodnék a döntésekben.

Nem a háttérben döntenék, meghallgatnék másokat.

Szerinted hogyan lehetne élhetőbbé tenni Biatorbágyot?

Biatorbágy attól lesz még élhetőbb, ha több a közösségi program, több a közösségi tér, ahol az emberek egymással kommunikálhatnak. Városvezetési szempontból tekintve pedig közösségi tervezéssel, kommunikációval lehetne fejleszteni a várost.

Miért szereted ezt a várost?

Az alapvető környezeti értékein kívül azért szeretem ezt a várost, mert meglátásom szerint meg tudná őrizni azt a lehetőséget, hogy városi infrastruktúrával rendelkezzen, mindeközben kisvárosias módon az emberek közösségként éljenek együtt.

Milyennek látnád szívesen Biatorbágyot tíz év múlva?

Olyannak, hogy a gyermekeim is jól érezzék még itt magukat, mert akkor a fentebb kifejtett elképzeléseim teljesülhettek!

Mi a kedvenc helyed Biatorbágyon, és miért szereted?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert számomra Biatorbágy legtöbb pontja ugyanolyan értékes. Minden része képvisel egy külön értéket. Ha mégis egy helyet kéne kiemeljek, az a hátsó teraszom lenne, ahol rengeteg időt töltök barátokkal, egyedül, békességben, közel mindenhez a városunkban.