Az én Biatorbágyom: Beszélgetés Tüske Emillel

Mi serkentett arra, hogy a Biatorbágyért egyesületbe belépve közéleti szerepet vállalj?

Szívesen figyelem a település változását, hogy milyen hatása lett a város aktuális vezetés által hozott döntéseknek, hogy fogadták ezeket a régi és új lakók, hogyan lett egy csendes településből forgalmas kisváros, milyen lehetőségek mellett mentünk el és merre tartunk. Számomra fontos érték a környezetünk védelme, a harmonikus együttélés a természettel, a közösségek jó működése, Biatorbágy örökségének védelme. A Tájvédő Kör tagjaival közösen csupán javaslatokat tehettünk az Önkormányzat számára, ami néha elérte a célját, de sokszor nem. Úgy érzem ebben az egyesületben erősebben képviselhetem kitűzött céljainkat.

Milyen ügyekkel foglalkoztál eddig?

A Biatorbágyi Tájvédő Kör tagjaként más civil szervezetekkel és lelkes támogatókkal együtt építettük a Kölcsey utcai Madárlest, létrehoztuk és gondozzuk az Etyek felé vezető Családfasort, lépcsőt építettünk a Vörösmarty utcából a Békás-patak partjára, a parkolótól a Madár-forráshoz, fákat ültettünk a 14 ezer fa Biatorbággyal, szemétszedéseket szerveztünk az önkormányzat és a Bike egyesülettel közösen, városismereti játékot rendeztünk Teker.Go néven, kerékpáros csoportokkal, köztük testvérvárosiakkal jártuk be Városünnepeken a lakhelyünk híres helyszíneit, szolgáltatóit. Részt vettem a Biatorbágyi Értéktár Bizottság munkájában, közreműködtem a sétálófüzetek megalkotásában. Egyik kezdeményezője voltam a Biatorbágyi Viaduktok műemléki védetté nyilvánításának. BuBa-népszavazás, Madarak és fák napja, Budavidék zöldút, www.biatorbagy.org, Víz világnap, Bringatorbágy, Százlépcső nap, Adventkor a természetben, stb. Az eredmények eléréséhez a kulcs mindig a közösségekkel és intézményekkel (JFMK, iskolák, önkormányzat) való együttműködés volt.

Milyen témákat szeretnél felvállalni a Biatorbágyért egyesület segítségével?

Az épített és természeti értékek védelme mellett fontos lenne elérni a Füzes-patak szennyezésének megszüntetését, valamint városunkat, környezetét veszélyeztető tevékenységek figyelemmel kisérését, a környezettudatos gondolkodás támogatását (csapadékvízgazdálkodás egyéni és település szinten, komposztálás, közösségi közlekedés fejlesztése, kerékpáros útvonalak gyarapítása, stb.), parkok, közösségi terek, tanösvények vagy épp az Iharosi tábor fejlesztése.

Mit csinálnál másképp? Hogyan lehetne élhetőbbé tenni Biatorbágyot?

Jelenleg alig van lehetőség megismerni környezetünket alakító terveket, gyenge a kapcsolat a döntéshozók és az érintettek között, sajnos ennek hatása észrevehető a mindennapokban. A bizalmatlanság miatt alacsony az elfogadottsága néha a szükséges fejlesztéseknek is. Több figyelmet kellene fordítani az itt lakókkal való együttműködésre és az átláthatóságra.

Miért szereted ezt a várost?

Mert a helybeliek között jól érzem magam, számos barátot találtam, sok különleges, segítőkész emberrel találkoztam, akik arra inspirálnak, csináljunk valamit közösen, ismerjem meg jobban a hely történeteit.

Milyennek látnád szívesen Biatorbágyot 10 év múlva?

Szeretném, ha kellemes sétákat tehetnénk a megóvott patakok, nádasok mentén, az erdőkben. Az itt lakók jobban ismerhetnék Biatorbágy különleges helyeit, természeti értékeit, múltját, hogy bátrabban és büszkébben vallhassák magukat idetartozónak. Városunk folyamatosan alakul, növekszik, a főváros közelsége miatt különleges kihívásokkal szembesül, ezért fontos nagy figyelmet fordítani a természeti és épített értékeink megóvására. Olyan élhető várost kell építenünk, ahol mindennap jól érezhetjük magunkat.

Mi a kedvenc helyed és miért szereted?

Sok kedvenc helyem van! Ha sziklára gondolok, akkor Kőorr és a Nyakaskő, ha patakra akkor Papréti, ha titokzatos helyekre akkor Országház-kőfejtő, Zajgó, Hild-pince, a Mélyút, ha építmények, akkor viaduktok, présházak.

És a Bolha-hegy!