A Füzes-patak szennyezése

Biatorbágy központi részén, játszótér mellett és pihenőparkon át folyik városunk ismert patakja. Vize Páty felől érkezik, a Viaduktok alá, a Nyakaskő közelében csatlakozik a Füzes a Bentába. 

Állapotát jelentősen befolyásolja az időjárás. Nagy esők idején a burkolt felületekről összegyűlő csapadékvíz kitölti a medrét, a Közösségi háznál túl is csordulhat. Aszályos időben csekély a vízhozama ilyenkor alig folydogál a meder alján víz. A hétköznapokon kis vízhozamú patak számára komoly terhelést jelent a Pátyi szennyvíztisztító által kibocsátott víz befogadása. A tisztító működésére évek óta érkezik panasz a patak szennyezése miatt, válaszként legtöbbször különleges, egyszeri, vészhelyzeti működésként indokolta a DAKÖV kft. a szennyezést. A Pátyon tervezett lakó és iparterület fejlesztések szempontjából fontos kérdés, vajon fokozható még a szennyvíztisztító terhelése, vagy sem? 

Több hiteles mérés is igazolja, az elfogadhatónál jelentősen több szennyező anyag került a Füzes-patakba a Pátyi szennyvíztisztító által. A hatóságok által kiszabható bírságok nem teremtik meg a motivációt a szükséges beruházásokhoz. A jelentősen túlterhelt tisztító fejlesztéséhez elengedhetetlen központi költségvetés által biztosított támogatás megérkezéséig (?) határozott intézkedésekkel kellene visszatartani a szennyvíztisztító terhelését növelő beruházásokat, ennek ellenére Pátyon lakó és iparterület fejlesztésekhez adott hozzájárulást az önkormányzat. 

A Füzes-patak szennyezésének leginkább Biatorbágy issza meg a levét. Biatorbágy önkormányzatának feladata kell, hogy legyen a

  • A patak vízminőségének megfigyelése, szükség szerint hatósági eljárás kezdeményezése, a lakosság tájékoztatása
  • Kapcsolattartás a szomszéd településsel környezetvédelmi témákban és nyomásgyakorlás a problémák megoldásáért
  • Közös lobbitevékenység az országgyűlési képviselő bevonásával a fejlesztésekhez szükséges a források előteremtéséért

A patak szennyezésére való törődésben az utóbbi időben jellemzően a civil szervezetekre lehetett számítani: Pákör, Patrióta egyesület, Biatorbágyi Tájvédő Kör.